Vær klar over hva et forbrukslån er

Forbrukslån er mye omtalt, men hva som egentlig er definisjonen på et forbrukslån kan likevel være litt uklart. Det er fordi det finnes mange typer lån, både små og store. For å vite hva som passer ved ulike situasjoner er det en fordel å forstå hva de forskjellige betegnelsene innebærer.

Vi forklarer hva et forbrukslån er, slik at du lettere kan se om det passer dine lånebehov.

Spesielle anledninger

De typiske anledningene hvor folk søker om forbrukslån er for eksempel til en ferie, eller til oppussing av hjemmet. Mens ferie er rent forbruk, kan oppussing også skape verdi på den måten at det kan øke verdien av boligen din.

En annen typisk anledning hvor det tas opp forbrukslån er bryllup. Mange ønsker å gjøre den store dagen akkurat slik de ønsker seg, selv om de ikke har spart opp tilstrekkelige midler på forhånd.

Definisjonen

Når du tar opp et tradisjonelt lån i en bank må du vanligvis stille sikkerhet i boligen din, som for eksempel ved et boliglån. Det kan også være at du må stille sikkerhet i annen type eiendom, som bil, båt eller hytte. Det betyr at dersom du ikke betaler tilbake lånet kan banken krever overtakelse av denne eiendommen for å få betalt tilbake sine verdier.

Det å stille en slik pant er vanlig for de aller fleste store lån.

Imidlertid slipper du det ved et forbrukslån. Det kan du søke om selv om du ikke eier betydelige verdier på forhånd. Denne typen lån kalles usikrede lån. Forbrukslån er et usikret lån. Andre eksempler på usikrede lån kan være kredittlån, personlån og rammekreditt.

Det at lånet er usikret betyr at banken tar en større risiko ved å låne ut. De må stole på kundene, og gjør derfor en kredittsjekk før de gir lånetilsagn. Likevel unngår de ikke en viss forhøyet risiko, det er årsaken til at disse lånene pleier å være dyrere enn for eksempel boliglån, ifølge Komplett Bank.

Betingelsene

Det er viktig å sette seg inn i betingelsene for et forbrukslån før du tar opp lånet. Hvis du vurderer et slikt lån kan du innhente tilbud fra ulike banker.

Når du sammenligner betingelsene er det viktig at du ser på hvor høy den effektive renten er. Husk også på å sammenligne hvor mye du må betale i gebyrer både ved etablering og ved hver termininnbetaling. Det er dette som viser hvor mye du faktisk kommer til å betale hver måned. Dersom lånet ditt kommer til å løpe over flere år vil det være store utslag også ved ulike termingebyrer.

Det finnes en del internettsider hvor du kan sammenligne banker, som for eksempel Finansportalen.

Hva det vil koste deg

Det vil alltid være en kostnad ved å ta opp et lån, så også med et forbrukslån.

Siden det er et usikret lån er vanligvis renten høyere enn ved boliglån. Ifølge Komplett Bank ligger den effektive renten for forbrukslån på mellom 12 og 25 prosent, men den kan i noen tilfeller også være så høy som nærmere 30 prosent.

Kostnaden på et forbrukslån må du selv vurdere opp mot hvor viktig det er for deg å gjennomføre kjøpet ditt nå, i stedet for å spare opp penger på forhånd. Dersom du skal bruke pengene på noe som du ikke regner med å ha sjanse til om for eksempel to år, så vil kostnaden på lånet være den kostnaden du må betale for å realisere drømmen din nå.

Kilder:

https://www.komplettbank.no/lan/forbrukslan/hvordan-regne-ut-renter-pa-forbrukslan/

https://www.aksjerogsaant.no/annet/10-fakta-soke-privatlan-uten-sikkerhet/